Nya Mini Cooper är lite större än förr

2015_mini_cooper_s_70_1024x768 När Mini snart presenterar nästa generation av sin fina och uppskattade småbil ligger en stor del av focus på körglädje och förbättringar utförda på de flesta områden. Föregångaren var en bra och populär bil och den nya modellen är teknikspäckad både på insidan och på utsidan.

Motorerna är helt nyutvecklade med Minis egen så kallade TwinPower Turbo Technologi. Instegsmodellen Mini Cooper har en trecylindrig bensinare under huven som ger hela 136 hästkrafter. Busversionen Mini Cooper S har fått en fyrcylindrig bensinmotor som ger 192 hästkrafter och slutligen finns Mini Cooper D med sin trecylindriga diesel med 116 hästkrafter. Växellådan är en sexväxlad historia, och finns antingen som manuell eller som automat.

För att få ner förbrukningen ytterligare har man lagt ner mycket arbete på sänka vikten samtidigt som man har förbättrat bilens luftmotstånd. Detta ska enligt Mini själva se till att den nya modellen är upp till 27 % snålare än föregångaren. Mini Cooper D ska kunna klara sig på 0,35-0,36 liter per mil i EU´s testcykel och samtliga versioner är dessutom mer miljövänliga.

mini-interior-2015Från att ha varit en pytteliten bil från början har Mini växt till sig med åren. Den nya versionen är tio centimeter längre än föregångaren och detta ger så klart bättre utrymmen, och passagerarna kan nu ta med sig än mer bagage då det ryms 211 liter i bagageutrymmet.

2015_mini_cooper_s_1_1024x768Bilarna växlar nu snabbare än någonsin och kan stoltsera med omarbetad inredning. Instrumenten är tydligare och kan projiceras i framrutan. Det finns flera inbyggda system som till exempel kamerastyrd farthållare och skyltdetektering. Lägg därtill ett avancerat infotainmentsyste med väl tilltagen skärm för både nytta och nöje som är integrerat med appar och sociala medier. Systemet funkar både med IOS och med Android.

Snabbast är föga förvånande Mini Cooper S som nu har en motor på två liter under huven. 192 hästkrafter levereras mellan 4700-6000 rp/m och med overboost nås 300 Newtonmeters vridmoment. Detta får bilen att nå 100 km/h på 6,8 sekunder och den fortsätter sedan till 235 km/h. Förbrukningen anges till 0,58 liter per mil. Köparna kan välja mellan 16-18 tums fälgar och som vanligt kan man göra sin Mini otroligt personlig genom en stor mängd tillval.

Väljer man Mini Cooper med 136 hästar och 230 Newtonmeter kan man om man är på rätt humor få den lilla 1.5 liters motorn att gå riktigt snålt. 0,45 till 0,48 liter per mil ska den klara, och den är rask. 0-100 km/h går på fina 7,9 sekunder. Dieselkojan får ökad effekt och dess trecylindriga motor med 116 hästkrafter och 270 Newtonmeter ska som sagt kunna köras på 0.35-0,36 liter per mil enligt Mini själva. 0-100 tar 9,2 sekunder.

Text : Johan Åhlund
Foto : Mini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*