Godzilla – Monsterfilmernas monsterfilm från 1954

godzilla_1954642Så här någon månad innan remaken av Godzilla släpps på blålaser så tar vi oss en titt på originalet. En klassisk film som jag inte sett på många många år.

Det hade helt klart varit väldigt spännande att som typ elvaåring sett den här filmen på bio 1954 när den var ny. Då var Ishirô Hondas film Gojira (hädanefter Godzilla) definitivt nyskapande. Den hade en budget som var tio gånger så stor som en vanlig japansk film och var mer än dubbelt så dyr som Akira Kurosawas mästerliga De Sju Samurajerna som kom samma år. I Japan, var biobesökarna inte direkt bortskämda med skräckfilmer så folk gick man ur huse till biograferna och filmens framgång bidrog till att det globalt kom ett stort antal filmer på monstertemat under femtiotalets mitt. Faktum är att Godzilla startade en helt ny filmgenre, kaiju eiga : Japansk monsterfilm.

Jag kollar nu in Godzilla på en dvd från den billiga dvd-boxen Godzilla Collection. Bilden är inget vidare och ljudet i bästa fall acceptabelt. Med tanke på att det är en gammal film kan man ha överseende med detta, men riktigt så här dålig bild borde den faktiskt inte ha. Såg den ut så här på bio så är inte kul, för man ser ju tydligt effekternas kvalitet om man säger så.

godzilla5Men, Godzilla eller Gojira ÄR en klassiker av rang. En monsterfilmernas monsterfilm med allt vad det innebär. King Kong kanske protesterar lite men frågan är om han var ett monster. Klart är i alla fall att han fick chansen att göra upp med Godzilla i King Kong vs. Godzilla från 1962, som faktiskt även den är gjort av Ishirô Honda. Vem som vann avslöjar jag inte.

Skådespeleriet är helt okej och så även dess manus. Undra på att den skrämde livet ur publiken när det begav sig, i en mörk salong med ljudet uppskruvat är det ingen tvekan om Godzilla på den tiden måste ha varit en skakande nervig upplevelse. Inte minst när publiken för första gången får se hur den radioaktiva urtidsödlan utrustad med ett morgonhumör utan dess like börjar sänka båtar och trampa omkring på den japanska landsbygden innan den tar sikte på storstan.

godzilla-collectionI Ishirô Hondas film finns inget flams och trams som i de amerikanska uppföljarna. Här ligger fokus på terror och stämningen är krypande mörk och delvis obehaglig. Med tanke på att den gjordes nio år efter att bomberna släpptes över Hiroshima och Nagasaki så har den ett tydligt fredsbudskap och en önskan om globalt kärnvapenstopp. Godzilla väcktes ju till liv av atomsprängningarna.

Det som har åldrats mindre bra är Eiji Tsuburayas prisbelönade specialeffekter. Det smärtar att säga men det syns så tydligt hur allt är gjort. Linor och snören syns lite varstans, Jaktplan hänger i snören och nyårsfyrverkerierna far omkring i luften i det som ska se ut som missiler, och mixen mellan vanliga scener och användande av modelljärnvägar, modellbilar och tillika modellhelikoptrar är kanske inte jättelyckad för att uttrycka det milt. Men det som är riktigt bra är Hondas kreativitet, för filmen var nyskapande på flera plan. Det måste ha varit fantastiskt att få vara mer att skapa filmhistoria med hjälp av leksaker och plastdinosaurier.

godzilla-poster2Det kan tyckas lite förbryllande så här 60 år efteråt att läsa att recensionerna när filmen hade premiär var negativa. En av världens mest kända filmer fick alltså kasst betyg av kritikerna, och ansågs exploatera skadorna som Japan drabbats av under kriget. Men även Beatles fick ju dåliga recensioner och över tio miljoner japaner gick till salongerna och skrek halvt ihjäl sig när Godzilla började äta tågvagnar.

godzilla4Godzilla är ett måste för den som är intresserad av filmhistoria och det var småtrevligt att se om den, då jag inte sett den sedan jag var ung. Visst har den åldrats men den är obligatorisk för filmälskare! Faktum är att den faktiskt fick en bra svensk titel: Godzilla – Monstret från havet.

Text : Johan Åhlund

Succén var ett faktum och hittills har det kommit 28 uppföljare. Sju av dessa finns i den här dvd-boxen (bilden ovan) och de är:

Godzilla, King of the Monsters
Godzilla Raids Again
Mothra vs Godzilla
Ghidorah, The Three Headed Monster
Invasion of the Astro Monster
All Monsters Attack
Terror of Mechagodzilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*