McLaren visar upp nya 650S GT3

McLaren_650S_GT3-034Den vanliga versionen av McLaren 650S som jag skrev och om och fotograferade här är verkligen ingen slö bil. Men nu har McLaren vässat den och tagit fram racerbilen 650S GT3! Nykomlingen är en ren banracer som ska ytterligare spä på de 51 vinsterna i sportvagnsracingen som föregångaren 12C GT3 vunnit. Den nya 650 GT3 har förbättrats med effektivare aerodynamik, vassare kylning, förhöjd säkerhet och aggressivare design.

McLaren_650S_GT3-022Karossen är som vanligt i kolfiber och skär luften effektivt. Designen är som sagt aggressiv med imponerande kaxig front som lär inge en viss respekt på banorna, och på sidorna finns rejäla luftintag som harmonierar fint med den biffiga kolfibervingen bak. Grepper lär vara något i hästväg då ingenjörerna jobbat hårt med att förbättra stötdämpargeometrin, och nykomlingen rullar dessutom på nya fälgar och däck.

Effekten är dock inte så enorm som bilen ger sken av. Som föregångaren så har den nya bilen med sin 3,8 liters dubbelturbo-v8 lite drygt 500 hästkrafter under huven, så att den passar in i FIA´s reglemente. Men, motorn är uppgraderad och den har även en ny växellåda. De som blir sugna på att köpa en egen vänder sig till McLaren och hostar upp lite drygt 3,5 miljoner kronor plus engelsk moms. 15 exemplar kommer att byggas och fightas på gridden under nästa års GT-race.
Text : Johan Åhlund – Foto : McLaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*