Torgnys Dodge Charger – Efter åtta år blev den perfekt!

dodge-charger-31Få bilmodeller har de senaste åren fått ett så stort medialt uppsving som Dodges klassiska muskelbil Charger. Filmer som The fast and the furious gjorde Dodge Charger till en ikon för motorintresserade, och fick även de som inte vurmar för klassiska jänkare att ta bilen till sina hjärtan.

En som satsat en stor del av sitt liv på att renovera en tidig modell av just Charger är Torgny från Åtvidaberg. Han tog hem en minst sagt nergången bil av den första årsmodellen 1966, alltså modellen innan den i nyss nämnda filmsvit. En modell som endast tillverkades i två år och nu är väldigt sällsynt. Sedan låste han mer eller mindre in sig i garaget och påbörjade en mödosam och noggrann helrenovering av sin ögonsten. Hans Dodge Charger som nu är 48 år gammal syns lång väg med sin ilsket orangea kulör. Under sommaren används den ofta och det blir ibland en tripp till Nykvarnsparken eller till Vadstena under nostalgikvällarna.

– Jag har lagt ner åtta år på att få den i ordning och när jag köpte den var den väldigt nergången. Jag hittade till och med lagningar i trä när jag monterade ner den. Men nu har jag haft den klar i två år och njuter av varje mil.

dodge-charger-2Under huven sitter en 383 på ungefär 400 hästkrafter och det är precis lagom enligt Torgny. Bensinförbrukningen är inget som stör honom, som så många andra som renoverar och äger amerikanska bilar så bryr han sig inte ett dugg om att den drar runt 1,7 liter per mil. Istället är det upplevelsen och känslan att ha fått den klar som väger tyngst. Att kunna titta på bilderna före, under och efter renoveringen och veta att bilen är lika fin som när den rullade av bandet 1966 det, är inte helt fel!

dodge-charger-1I den här generationen av Chargern finns massor av fina detaljer. Instrumentpanelen lyser mysigt i mörkret och den är förvånansvärt rymlig med sina fyra separata stolar. Dessutom har tar den rejält med bagage. Men det häftigaste är nog dess tuffa design. Titta bara på bakänden med sina enorma baklysen, här finns karisma i överflöd. Lägg där till namnet, Charger. Den som bestämmer. Så var det när bilen var ny, och inte minst om den hade den stora motorn. Satt den i ens egen Dodge Charger, då var man kung på gatan.

charger1Men vad händer nu när du är klar och har fått den precis som du vill ha den då frågar jag Torgny. Svaret kommer blixtsnabbt. – Jag skaffar mig nog ett objekt till. Nästa bil ska bli en Ford pick-up, från femtiotalet och med kompressor. Det kan bli kul säger Torgny med ett leende innan han hoppar in i sin orangea Dodge Charger och smyger iväg.

Text & Foto : Johan Åhlund
Bilen är fotad vid olika tilfällen i Östergötland, och den är lika trevlig att se varje gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*