Porsche Carrera Cup – Finalen på Mantorp Park

alx-checks-equipment Finalracen på Mantorp Park i slutet av september brukar vara en trevlig och spännande tillställning. Ofta blir det stor dramatik när bilarna flyger fram på startrakan för att sedan pressa sig ned genom den tvära böjen nedåt Pariserkurvan. Heta känslor och mycket adrenalin ligger i luften, och flera gånger har det blivit rejäla sammanstötningar när förarna kämpar om idealspåret strax ner åt vänster, förbi läktarna. I år gick det städat till i Porsche Carrera Cup och alla klarade sig igenom den första böjen. Alx Danielsson som till vardags kör en Dodge Challenger i V8 Thunder Cars för Memphis Racing rattade för dagen en Porsche 911 GT3 Cup och på bilden ovan gör han sig klar för race.

alx-vs-oscar-palm Innan bilarna rullar ut passar förarna på att snacka lite och önska varandra lycka till. Här är det Alx och den blott tre meter (nästan i alla fall) långe Oscar Palm som peppar in för race. De flesta förarna är avslappnade. Sitter de inte i sina bilar eller snackar med sina mekaniker så byts det ett och annat ord med sina medtävlare.

alx-in-depo Mer pepp när bilarna har rullat in i depån. Gillar man Porschar och i synnerhet Porsche 911 GT3 Cup så är det här man ska vara. Kön ringlar långt bakåt och förare som Lars-Bertil Rantzow, Tony Rickardsson, Mats “Snickar-Matte” Karlsson och alla andra vill helst vinna och ge mästerskapsledaren Oscar Palm en rejäl fight om placeringarna i Porsche Carrera Cup.

alx-igen På formationsvarvet tar man det lugnt och värmer upp däcken.

rantzow-in-speed Nu är racet i full gång och Porschehandlaren Lars Bertil Rantzow har kvalat suveränt och ligger därför först. Här låser han dock upp något i kurvan innan man kommer ut på målrakan och förarna sliter med att få med sig så mycket fart ut på rakan som möjligt. Slitet lönade sig för Rantzow som vann helgens båda race. Alx jagar och ligger här på fjärde plats.

oscar-palm-ut-pa-rakan Oscar Palm är stabiliteten själv och öser på rejält. Han blev mästare i Carrera Cup Scandinavia 2014 genom att ha kört jämnt över hela säsongen, han har bland annat tagit sex segrar av tio möjliga.

pantzar-duel Kenneth Panzar fightades rejält med Geir Svendsen om placeringarna.

alx-in-corner Trots att helgen bestått av rejält teknikstrul för Alx och teamt så blev resultaten ändå hyggliga. Han körde in som trea i det andra loppet och som fyra i det första. Inte illa med tanke på att han hoppade in som förare med extremt kort varsel. Alx belönades dessutom med en Michelin Award. På bilden ovan går det undan rejält och Alx som attackerar för fullt är nu uppe och stöter på Rickardsson.

oscar-palm-in-depo Här har vi en överlycklig Oscar Palm som just nu vet att han är mästare i Porsche Carrera Cup 2014 efter att ha kört in som tvåa i det första racet och sedan återupprepat detta genom en andraplats även i dagens andra race. Dagens dubbelsegrare var Lars Bertil Rantzow som ju vann båda racen.

tony-in-i-park-ferme Tony Rickardsson rullar in i park ferme efter dagens första race. Ett race där han placerade sig som trea. Han var inte bitter, inte ett dugg.

winnersPå pallen var det glada miner. Här står segrarna i det andra racet. Från vänster Oscar Palm, Lars Bertil Rantzow, Ola Gruvesäter och Alx Danielsson. Ola är till vardags raceingenjör i Team Foilex men tävlar också i Porsche Approved som är en serie där Porsche 997 GT3 Cup med årsmodeller mellan 2005-2009 tävlar mot varandra. Idag vann han båda racen i Porsche Approved och han var såklart riktigt glad.

Raceresultat hittar du HÄR

Text & Foto – Johan Åhlund (köppywrajt)

One comment

  1. Jag var där! Kalasbra write-up Johan! Härliga bilder också! Ser redan fram mot nästa säsong ju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*