Björndansen – Roslund och Thunberg imponerar stort!

bd1 Anders Roslund och parhästen Börge Hellström har under åren serverat spänningstörstande bokslukare den ena fullträffen efter den andra. Efter Tre bröder var det dags för en paus i samarbetet, men detta hindrar inte Anders Roslund att fortsätta sitt författarskap. I och med den senaste boken Björndansen har han slagit sig ihop med manusförfattaren Stefan Thunberg.

Efter att ha läst duons debutbok tillsammans konstaterar jag att det var ett genidrag att just dessa herrar började skriva tillsammans. Med detta menar jag inte att racka ner på Börge Hellström, för jag hoppas verkligen att Ander och Börge fortsätter att skriva böcker tillsammans. Men, Björndansen som inspireras av Militärligans framfart inom svenskt bankväsende är rent explosiv kriminalläsning av bästa sort. Detta beror på ett flertal faktorer, men förutom att båda behärskar skrivandets konst så ska vi veta att Thunberg sitter på ett trumfkort av rang. Han är den fjärde brodern som inte deltog i den serie bankrån som Militärligan genomförde och som romanen är baserad på. Kaboom. Här finns alltså unik insikt i verksamheten, samt en kreativ hjärna som bevisligen blir ett ypperligt komplement till Roslunds kreativa skrivande. Vi ska dock ha klart för oss att historien till största del är fiction och att vi inte läser ett romantiserat kriminalreportage. Här är det spänning och underhållning med fokus på action och raffel som levereras rakt och effektivt rätt i nyllet på läsaren.

roslundthunbergHur som helst så konstaterar jag att det var länge sedan jag läste en så pass rafflande och tight berättelse om en brödratrio som i jakten på pengar och framgång visar upp såväl hänsynslöshet, extrem noggrannhet, dysfunktionalitet och broderskärlek. Allt skildrat med finess och detaljrikedom, samtidigt som en stundtals otäck och obehaglig parallellhandling om brödernas uppväxt hela tiden är närvarande.

Att den baseras på verkliga händelser som många kommer ihåg (annars går det bra att lyssna på dokumentären som P3 gjorde om ligans framfart) ger den en både obehaglig som nostalgisk känsla för oss som gillar kriminalläsning och som följde ligan i den enorma mediebevakning som de förde med sig när de under 90-talet rånade den ena banken efter den andra med militärisk precision.

Trots cirka 600 sidor så ville jag som läsare ha mer, och när boken var klar kändes det som man precis avklarat ett stentufft träningspass. Lita på att Björndansen håller en i ett fast grepp under tiden man läser den. En av de absolut bästa svenska böckerna i genren någonsin. Nu uppmuntrar jag Anders och Stefan att omedelbart skriva mer. En önskan jag knappast inte är ensam om efter att ha läst klart en helt sanslöst spännande tegelsten.

Handlingen:
Alt är inövat. Sekund för sekund. Varje rörelse på plats. Det kommer inte finnas ett enda vittne som kan återge vad som hände. Inte en enda polis kommer hitta spår som leder till gärningsmännen. Efteråt är det berusning och lättnad. En stor guldfiskskål fylld med pengar.

Många år tidigare, tre bröder som svetsas samman medan familjen går sönder. En pappa som lär dem att alltid slå tillbaka, en mamma som vill bryta sig loss. Björndansen är en roman om den mest hänsynslösa och samtidigt mest uppfinningsrika liga vi sett. Om bankrånarna som kom från ingenstans. Men också om en familj, om broderskärlek som är starkare än allt, om fäder och söner. Om verklighet som blir dikt. Leo, Felix och Vincent- du kommer aldrig att glömma dem.

P3 Dokumentär om Militärligan
Militärligan på Wiki
Bokens förlagshemsida
Författarnas hemsida

Text : Johan Åhlund
Foto : Piratförlaget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*