Länets motorklubbar – Mångfald & kultur på hjul!

corvette-white-beautiful-profileNu lägger sig hösten över Östergötland och för många som är motorintresserade börjar nu en kreativ process, planer smids, delar investeras, vänner börjar dela garage och inspirationen spirar. Höstsäsongen är till för mekande och medlemmarna i länets otaliga bilklubbar har troligtsvis rejält med griller i huvudet om vad som kommer att bli den nästa trenden eller hur man ska prioritera när regnet och snön vräker ner.

FORD-ZEPHYR-SIX-MARK-IIMånga gör små förbättringar, andra ger sig på nya projekt och det största antalet garagefantaster hittar väl alltid på något som bör fixas. Andra pallar upp bilen på bockar och drar över det stora täcket över sin vän och funderar lite till, men de flesta har det gemensamt att de har svårt att låta bli att ge sin älsklingsbil lite omsorg även under vintern.

Här i Östergötland är mångfalden inom bilhobbyn bred. Till skillnad från till exempel Dalarna så har vi troligen ett större antal europeiska entusiastbilar här, men vi ska vara på det klara med att amerikanska bilar, och speciellt de med rejält med muskler under huven är mäkta populära. Fråga Torgny från Åtvidaberg som lagt ner åtta års fritid i sin Dodge Charger, eller killarna i Motalas Muscle Gear Car Club som med Mikael Åkesson och Rickard Göransson i spetsen anordnar American Power Tour, ett evenemang som är fullbokat år efter år. Länet har ett flertal jänkebilsklubbar! Streetpack, Åby Motorklubb, Norrköpings Motorklubb samt många andra gillar verkligen ljudet av V8:or. Finspång? Där har vi en av de absolut äldsta klubbarna i landet, Finspongs Motorsällskap som har många aktiviteter inte minst inom motocross men också discipliner som rally och folkrace.

skodaI Linköping finns bland annat Linköpings Antikbilsklubb som med sina 53 år utan att någonsin uppmärksammats i länets media har en god gemenskap och ett stort antal bilar och medlemmar av alla dess sorter. Lägg där till Östgöta Sportvagnsklubb som sedan starten 1974 blivit ett tillhåll för personer som gillar att åka på bana och träffas och fika och snacka. Folkvagnen, även kallad bubblan har ett stort antal fans, Motalas VW Entusiaster med Lars och Fogge har spridit kunskap om kanske världens mest använda bil i snart 24 år nu. Inte långt från dem finns VW GTI klubben som har sitt säte i Tranås. MK Skandia är inte enbart Rotmosfester utan har ett stort antal eldsjälar som hjälps åt.

ford-overtakeDet samma gäller för Linköpings Motorsällskap. På Sviestad och på Mantorp Park finns det gott om resurser att tillhandahålla när det gäller kreativ körning på två eller flera hjul. De yngre motorfantasterna hänger gärna på Facebook och SKC som anordnar Linköpingsträffarna har inga som helst problem att dra ihop flera hundra besökare från hela länet när det är träffar nere på Tornby. Tillväxten är god och även kunskaperna, och här finns en enorm variation bland bilar och medlemmar. Allt ifrån japanska raketer till svenska containrar via amerikanska och tyska läckerheter, som skiner i kvällssolen under skenet från gatlamporna.

CALLISMA-LINEUPLägg där till alla mindre föreningar, alla privatpersoner och hobbyskruvare. Hobbyn är stor och man behöver bara åka till Nykvarnsparken eller till Vadstena under nostalgidagarna för att förstå detta. I detta inlägg har jag bara skrapat på ytan och tagit upp några exempel på de föreningar som verkar i länet. Det finns mängder med garagepolare och kompisgäng som skruvar och mekar tillsammans, och lita på att de också har kul. Dessutom finns det gott om tjejer som har bilar som intresse och de blir bara fler och fler.

276-(2)Nu ser vi fram emot att bilarna ser dagens ljus i början av nästa år, vackrare än någonsin och stärkta av lite omvårdnad och kärlek.

Johan Åhlund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*