Baconinlindad kycklingfilé med chilisås och klyftpotatis

baconinlindad-kycklingfile1Kyckling är både gott och nyttigt och om man vill slå på stort och göra en riktigt god kycklingrätt så är det ett bra knep att linda in kycklingen i bacon och sedan sätta in den i ugnen en stund. Det kanske inte blir det nyttigaste man kan äta, men det här receptet på Baconinlindad kycklingfilé är lätt och resultatet blir synnerligen delikat. Jag sparade dock inte på kryddningen.

baconinlindad-kycklingfile-maredsous-När vi gjorde såsen så tog vi i lite extra för att det skulle smaka någonting över huvud taget. Originalreceptets (de använde chilismak på färskosten) ”heta” sås är typiskt svensk, alltså oerhört mesig och smakfattig så jag gick på känsla och lyckades med hjälp av tre teskedar sambal oelek, lökpulver samt chilipulver och peppar hitta rätt och efter avsmakning så blev den helt perfekt. Stark men inte överdriven och med en precis perfekt eftersmak. Till maten drack vi en Maredsous 6 Blond som är en belgisk ljus öl med en fruktig, humlearomatisk, balanserad smak med inslag av grapefrukt, halm, aprikosmarmelad och jasmin. Den passade bra till vår kyckling.

När vi gjorde såsen så tog vi i lite extra för att det skulle smaka någonting över huvud taget. Originalreceptets (de använde chilismak på färskosten) ”heta” sås är typiskt svensk, alltså oerhört mesig i smaken så vi höftade till och lyckades med hjälp av tre teskedar sambal oelek, lökpulver samt chilipulver och peppar hitta rätt och efter avsmakning så blev den helt perfekt. Stark men inte överdriven och med en precis perfekt eftersmak. Till vår Baconinlindade kycklingfilé drack vi en Maredsous 6 Blond som är en belgisk ljus öl med en fruktig, humlearomatisk, balanserad smak med inslag av grapefrukt, halm, aprikosmarmelad och jasmin. Den passade bra till Baconinlindad kycklingfilé.

Du behöver följande:
900 g kycklingfilé
2 paket bacon
smör
3 dl grädde
200 g färskost (vi köpte naturell som vi sedan kryddade upp rejält, se ovanstående stycke)
2 msk kycklingfond
1 tsk soja
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Linda omsorgsfullt bacon runt kycklingfiléerna. Stek filéerna runt om i en stekpanna tills de ser lagom färdiga ut.

baconinlindad-kycklingfile-2Lägg sedan filéerna i en ugnsfast form. Använd stekpannans sky som grund till såsen. Tillsätt sedan grädde, den pimpade färskosten, kycklingfonden och sojan. Smaka sedan av med salt och peppar.
Sedan häller du såsen över kycklingen och in i ugnen i ca 25 min. Servera sedan med klyftpotatis och en god sallad. Till detta dricker man med fördel en eller helst flera ljusa öl. Baconinlindad kycklingfilé är kalasgott om man följer det här receptet!

Text & Foto : Johan Åhlund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*