Cheeseburgers med cheddarost och jalapenos enligt prisbelönt recept

spoof-burger1Årets Östgötakock 2015, Marcus Andersson gillar precis som jag en vällagad hamburgare. I det här receptet visar han hur han lagar sina burgare. Vi samlade ihop vårt glada matlagningsgäng igen och började dra på oss förkläden samtidigt som vi såg till att ha något gott att dricka under tiden vi lagade våra burgare. Vi valde dock att göra cheeseburgers. Det är väldigt viktigt att man inte blir uttorkad när man lagar mat, därför försåg vi oss med ett par amerikanska Millers och till maten serverades även denna trevliga lättdruckna öl.

Givetvis ska våra cheeseburgers vara av svenskt kött och helst hängmörat och lokalproducerat. Dock valde vi att inte följa receptet slaviskt utan höftade lite, inte minst när det gäller majonäsen, sedan pimpade vi våra burgare med en skiva smält cheddarost. Vissa av oss sexade även till dem med jalapenos för lite extra bett samt stekte brödet sådär lagom frasigt. Notera att receptet bara är för burgarna. Vi åt dessa med pommes frites som vi fick lagom krispiga. Tore Wretman, släng dig i väggen typ.

Det här behöver du:
Nötfärs (vi gjorde 4 burgare så det går åt minst 500g, vem snålar på köttet när det vankas burgare?)
Gurka, tomater, lök, majs, ruccola, eller stora blad av isbergssallad
4 st Hamburgerbröd
spoof-burger2Matolja
Dijonsenap
Vinäger (gärna äppelcidervinäger)
Ett ägg
Salt och peppar

Smaksättning till majonäsen efter smak:
Rostad lök, Kikkoman soya, örter, chilli, vitlök, wasabipasta eller soltorkade tomater.

Majonäs
4 dl matolja (sinnessjukt, vi tog 2 dl)
2 msk dijonsenap (vi tog mer)
1 msk vinäger
1 ägg samt lite salt

In med allt i ett litermått. Gasa och bromsa med mixerstav tills majonäsen är slät. Det tar hela 20 sekunder. Redan här går det att blanda i smaksättning som ska mixas, som till exempel rostad lök eller soltorkade tomater. Annars smaksätt när majonäsen är klar.

Skär upp grönsaker och lägg upp i skålar.

Öppna paketet med nötfärs. Låt färsen ligga kvar. Gör en ”gripklo” av fingrarna och nyp upp färs i den mängd som behövs för en biff. Forma den försiktigt utan att arbeta färsen till en lagom stor puck. Salta och peppra. Stek dina cheeseburgers tills de blir precis som du vill ha dem. Njut.

Text & Foto : Johan Åhlund

One comment

  1. Ser ju skitgott ut. Älskar heta burgare med jalapeno och chilipeppar! Blev lite hungrig 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*