Sill och potatis – Vi testar sex olika sorters sill!

sill1Sill verkar vara något man antingen älskar eller hatar. Personligen tycker jag att det är gott och i veckan var det dags för sill på menyn. I kylen fanns nämligen två olika sorter och det visade sig att min granne och kökskollega Pernilla också hade fyra olika burkar hemma. Totalt sex olika sorters sill alltså och som gjort för en rejäl middag med sill och potatis där vi kunde testa och jämföra de olika sorterna. Först kokade vi potatis, fixade lite sallad, klippte färsk gräslök och ställde fram gräddfilen.

På sillbrickan fanns följande sorter :
Icas Inlagda sill
Icas vitlökssill
Icas Selection kräftmarinerad sill
Klädesholmens kräftmarinerade sill
Abbas löksill
Alax löksill

sill2När det gäller de båda kräftmarinerade sillarna så föredrar jag Ica Selection kräftmarinerad sill framför Klädesholmens. Skillnaden är inte stor, men Icas har en matigare arom och en marinad som är precis lagom i konsistensen. Klädesholmens kräftmarinerade sill är dock också god och rejält mycket billigare, men når inte riktigt upp till Icas, mest på grund av den ganska blaskiga marinaden. Men, klart är att skillnaden i smak inte är jättestor. Båda är njutbara, men Icas strået vassare. Men, den bästa kräftmarinerade sillen jag någonsin ätit (köpt i butik alltså) är Fjällbackas Kräftmarinerade sill från Fiskexporten Varberg. Den står som totalvinnare, men vi fick inte tag på någon den här gången. På bilden ovan ser vi Icas sill till vänster och Klädesholmens till höger. Håll med om att sill och potatis är gott!

Icas inlagda sill : Här har vi sillarnas Volvo. Den är god, bitarna är lagom stora och konsistensen är bra. Gör definitivt inte bort sig, och smakar och ser ut som den ska.

Icas Vitlökssill : Har en tydlig vitlökssmak såklart och i vårt test sticker den ju ut som ensam vitlökssill. Hur som helst så är den ganska god, men jag personligen föredrar andra sorters sill än denna.

Alax löksill vs Abbas Löksill : Alax löksill var en ny bekantskap. Alax inlagda sill är enligt många sillälskare en riktig höjdare och löksillen hade en fin konsistens och smakade gott. Alax är förövrigt en del av Klädesholmen och det finns många olika sorter att prova i deras stora utbud. Jämfört med Abbas löksill så föredrog jag Alax. Detta på grund av att marinaden var mer salt, bitarna mindre och att den hade lite mer drag i smaken jämfört med Abbas.

Efter en fantastisk måltid (Sill och potatis är ju en höjdare) konstaterar jag att samtliga sillsorter var goda. Ingen gjorde bort sig och att min favoritsill fortfarande står sig som vinnare. Jag gillar kräftmarinerad sill och Icas är kanongod. Men, det finns som sagt en sill som är godare och det är Fjällbackas Kräftmarinerade sill från Fiskexporten Varberg. Den är makalös, men lite svår att få tag på.

Text & Foto : Johan Åhlund

One comment

  1. Vilket bra tips, jag ska testa Fjällbackas…. kräfrmarinerad sill är ju bara sååå gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*