Love The Beast – Eric Bana gör film om sin Ford Falcon

love-the-beast-1 Den australiensiske skådespelaren Eric Bana har bensin i blodet. Innan han slog igenom som skådis älskade han bilar och racing. I takt med att pengarna började rulla in efter den ena storrollen efter den andra så beslutade han sig för att göra en film om sin passion för snabba bilar. 2009 släppte han därför dokumentären Love The Beast där han berättar om sin favoritkärra. Bilen är en Ford XB Falcon Hardtop från 1974. En muskelbil som han köpte när han var femton år gammal och vi får höra och se hur den har påverkat hans liv genom åren. Det är en kärleksfullt gjord film med bilen i centrum, och att bilen har en själ som man har en relation med är inget konstigt enligt Bana.

ltb2Att det blev just en Ford Falcon beror på modellens framgångar på Bathurst-banan och inte minst att Mel Gibson rattade en svart Falcon Coupé i jättesuccén Mad Max. Att ingen av Banas kompisar så här 25 år senare kan förstå att han fortfarande har kvar sin skithög till bil efter alla dessa år är fullt begripligt, men här finns som sagt en kompisrelation mellan bilen och ägaren.

Hur som helst så skruvade Bana och hans kompisar med bilen hemma i garaget under uppväxttiden istället för att vara ute och festa och när de renoverat upp den och fått den att fungera så deltog de i femdagarstävlingen Targa Tasmania för skojs skull.

Sedan splittrades gänget och Eric började flyga jorden runt på olika filmprojekt. Det var sällan han var hemma i Melbourne och kvar hemma i föräldrarnas garage stod den gamla Forden, dock inte bortglömd. Efter ett tag började Eric fundera på om det inte var dags att samla ihop gänget och låta bilen renoveras upp till toppskick igen, och sedan än en gång ställa upp i Targa Tasmania. Sagt och gjort, bilen fick hundratals timmars omvårdnad, lackerades röd och bänkades till 600 hästkrafter och Bana passade under tiden på att dokumentera hur han och vännerna återigen ställde upp i tävlingen. Det är just detta som filmen handlar om, och utan att spoila någonting så är det en småtrevlig film om en bra skådespelare som verkligen brinner för sitt intresse. Den rankas högt inom genren motordokumentärer och har rättvist fått bra recensioner. Helt klart sevärd.

Text : Johan Åhlund
Bild : Madman.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*