Mercedes 600 – Angela Channings lyxglidare!


Den genuint iskalla vinodlardrottningen Angela Channings färdades ståndsmässigt i tv-serien Falcon Crest. Precis som ett stort antal presidenter, knarkkungar, Bondskurkar, japanska kejsare och andra dignitärer så transporterades hon till sina möten av privatchauffören Chao Li, i en förlängd Mercedes 600. En stor och samtidigt mycket vacker limousine med slösande lyxig interiör och gott om utrymmen. En bil byggd för att slå tillverkare som Rolls Royce och Bentley på fingrarna och lite av ett statement för hur en lyxbil skulle se ut, fungera och vara.

Mercedes 600 tillverkades i blott 2677 exemplar mellan 1963–1981 och för den exklusivt sobra designen står Paul Bracq. Bracq ligger även bakom de tjusiga Mercedes SL-modellerna (Pagoda även kallad) och har även designat flera bilar åt BMW. Inte minst den vassa bålgetingen BMW 2002 Turbo. De välställda kunderna kunde verkligen skräddarsy sin bil. Ingen option var omöjlig och det var egentligen bara plånboken som satte gränserna för hur exklusiv en Mercedes 600 kunde bli. En som vet det mesta om modellen är Karl H Middlehauve som äger elva exemplar. Det är förövrigt hans totalrenoverade exemplar vi ser i filmen ovan. Hans hemsida är värd ett besök för de som gillar modellen och vill veta mer. Man slås av häpnad när man hör att en brytare till fönsterhissarna kostar lite drygt 11.000 USD om man vill ha tag på en i original…

Mercedes 600 var lyckligtvis utrustad med en rejäl motor. En V8 på 6,3 liter, som vred ur sig 250 hästkrafter och ett mycket trevligt vridmoment. Den 2,6 ton tunga bilen ser minst sagt imponerande ut och linjerna håller än, för det här är en minst sagt sober, elegant och inbjudande lyxkryssare. Top of the line från Mercedes, vilket inte säger lite. Givetvis är den utrustad med det finaste av läder överallt, gott om tjusigt ädelträ och försedd med champagneglas. En bil att åka länge i och som samtidigt fungerar som arbetsplats och kontor. Här visar Jay Leno upp ett mycket trevligt och välhållet exemplar av just Mercedes 600, väl värt en titt.
Text : Johan Åhlund – Bild : Wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*