Kellys Hjältar – Nostalgi på BluRay

kellycoversmallHanden på hjärtat, när såg du senast en krigskomedi? En genre som är och förblir ett mysterium då det knappt något startfält över huvud taget. Att kombinera krig med komik är inte lätt, men det blir lättare om man väljer att göra det till lite av en heist-movie. Då kan det bevisligen bli mycket lyckat.

Filmen hade premiär redan 1970 och ståtade med ett imponerande skådespelargalleri. I huvudrollen som den nedgraderade soldaten Kelly finns en blott 40-årig Clint Eastwood som med sin karriär inom spagettiwesterngenren gått vidare och blivit en av världens mest kända skådisar. Han hade två år tidigare setts i krigsfilmen Örnnästet och kom nästan direkt från inspelningen av westernfilmen Two Mules For Sister Sara.

Regissören Brian G. Hutton som även regisserat just Örnnästet såg till att Telly Savalas från jättesuccén 12 Fördömda Män (senare mest känd som godisklubbsälskande Kojak) samt kanadensaren Donald Sutherland (även han med i 12 Fördömda Män) hakade på.

kelly3-642Dessa tre utmärkta skådespelare bildade ett starkt fundament som garanterade att publiken skulle gå man ur huse för filmen. För säkerhets skull tog man även in komikern Don Rickles som komisk sidekick i sin roll som Crapgame. I en mindre roll syns även den utmärkte Harry Dean Stanton, som på den tiden hette Dean Stanton. Genom ett fiffigt manus, bra regi, utomordentligt skådespeleri, fina jugoslaviska miljöer och en härlig blandning av komedi och action skapades en av tidernas mest underhållande actionfilmer.

Andra världskriget pågår för fullt när menige Kelly får veta att 14 000 guldtackor finns gömda i en bank långt inne i fiendeland. Han värvar ett osannolikt gäng äventyrslystna soldater och börjar planera århundradets fräckaste bankrån. En livsfarlig tredagars “semester” med sexton miljoner dollar att dela på. För de som överlever.

kelly2-642Att film är bäst på bio är en sanning med modifikation. Själv investerade jag i en bra projektor och en ramspänd duk på 104” som matar film på BluRay från en Ps3. Resultatet blev över förväntan och nu är det extra roligt att se på film hemma. Bion får helt enkelt finna sig i att jag i fortsättningen blir hemma när det vankas film.

Kellys Hjältar hyrde jag för första gången när jag var 11 år tillsammans med min kusin på VHS. På den tiden var det inte många som hade videobandspelare och jag älskade filmen. Sedan blev det en köp-VHS och även en version på dvd när en av dagstidningarna sålde Clintan-filmer med söndagsbilagan.

Det var den dvd som jag matade in i min Ps3:a, och kunde snabbt konstatera att bilden när man skickade ut den på projektorduken såg oerhört risig och trist ut. Har man en ganska stor duk så är dessvärre filmer på BluRay det enda som gäller om det ska se bra ut. Sorgligt men sant.

Så det var inte mycket att tveka på. Jag beställde den utgåva som du ser på bilden här för lite drygt 50:- och det var en av de första filmerna som jag såg på min projektor. Bilden i formatet 2.41:1 är bra, med helt okej färger och med hyfsad skärpa. Är man kräsen så ser man en del scener som är suddiga och smetiga men det får man ta. Med andra ord är bilden en bra bit ifrån referensklass, men det är ju trots allt en snart 45 år gammal film.

Den här utgåvan är dock ett rejält kliv upp från den dvd jag först såg två minuter på och sedan gav upp, då det såg katastrofalt ut, fattas bara annat. Ljudet är i DTS-HD Master 5.1 och är hyfsat bra, men saknar lite dynamik och jävlar anamma. Speltiden är 143 minuter. Tyvärr finns här inget extramaterial. Sedan finns den även på en dubbelutgåva tillsammans med Örnnästet om man känner för att leta litegrann.

Kellys Hjältar är definitivt en av Clint Eastwoods bästa filmer. Den står sig oerhört bra, inte minst för oss som gillar actionfilmer med komiska undertoner med riktigt bra skådespelare. Rekommenderas varmt!

Handen på hjärtat, när såg du senast en krigskomedi? En genre som är och förblir ett mysterium då det knappt något startfält över huvud taget. Att kombinera krig med komik är inte lätt, men det blir lättare om man väljer att göra det till lite av en heist-movie. Då kan det bevisligen bli mycket lyckat. …

Review Overview

Filmen
Bild
Ljud
Totalbetyg

En klassiker !

Summary : Kellys Hjältar är definitivt en av Clint Eastwoods bästa filmer. Den står sig oerhört bra, inte minst för oss som gillar actionfilmer med komiska undertoner med riktigt bra skådespelare. Rekommenderas varmt!

User Rating: 3.67 ( 276 votes)
75
Tittades på med följande teknikaliteter: Projektor: Epson TW-8100, BluRayspelare: PS3, Receiver: Onkyo TX-NR717, Duk: Kingpin Screens Velvet Framed Screen VFS240 16:9 104″ Front: NHT 2,5, Center: NHT VS-2, Rear: NHT-HDP-1

Kellys Hjältar – Nostalgi på BluRay