Corvette Z06 – Hysterisk effekt nästa år

2015z06-1Mycket vill ha mer som ordspråket lyder. Det gäller tydligen även kunderna till Chevrolets Corvette, de lär bli glada nu när Chevrolet själva gått ut med att nästa års Corvette Z06 kommer att få effekten höjd ytterligare. 2015 års modell av Corvette Z06 har den nya kompressormatade LT4-motorn under huven (i grunden baserad på LT1-motorn på 6.2 liter som sitter i Stingray) och är med sina 650 mullrande och vinande hästkrafter den effektstarkaste bilen någonsin från GM. Än mer imponerande är motorns björnstarka vridmoment, hela 881 Nm vid 3600 rpm (Ferrari F12 Berlinetta med sin V12:a har trots ett effektövertag på 80hk nästan 30 procent sämre vrid än Corvetten). ”Den nya LT4-smallblockmotorn sätter en ny standard när det gäller kraft och vridmoment” säger Steve Kiefter som är Vice President för GM Powertrain Enginering.

2015z06-2Målet har varit att Corvette Z06 ska ligga på par med de starkaste bilarna på den amerikanska marknaden och att effekten leveras på ett sätt som gör den till en mycket lyckad daily driver. Man siktar även på att ge Porsche 911 Turbo S en rejäl match, både rakt fram och när det svänger. Corvette z06 är teknikspäckad och med direktinsprutning, kompressor, cylinderavstängning och variabla veniltider så lär det gå att köra den hyggligt snålt om man så vill. Det lär dock heller inte vara några problem att få den att dra åtminstone tre liter milen med aggressiv körstil. Då låter det nog fantastiskt när kompressorn snurrar på (20000 rpm som max!) och varvtalen ökar.

2015z06-3Växlar gör du med en sjuväxlad manuell låda eller med Chevrolets dubbelkopplingslåda. Redan den vanliga Corvetten och inte minst Stingray går ju som spjut så det ska bli kul att se hur Corvette Z06 står sig mot konkurrenter som Supersnake, Charger, Mustang, Camaro och inte minst om den kan ge européerna en match. Den finns att köpa från och med det fjärde kvartalet i år. Priset är ej klart.

Text : Johan Åhlund

Corvette Z06 anno 2015