Midvintermörker – Wilderäng imponerar

midvintermorker1 När jag publicerar detta pågår den största militära insatsen på decennier i Stockholms skärgård. Försvaret jagar återigen undervattensfarkoster. Sådana som den här gången med största sannolikhet inte kan förklaras som minkar eller liknande. Experter menar att det är en Triton-NN som man letar efter, troligtvis med samma ursprung som den U-137 som lyckdes med konststycket att parkera på land i Karlskrona 1981. Otroligt nog blev jag precis klart med Lars Wilderängs senaste dystopi, Stjärnklart och då jag gillade hans tidigare böcker om Rysslands invasionsförsök mot Sverige så publicerar jag dem nu här. Här kommer recensionen av Midvintermörker och om några dagar lägger jag även upp fortsättningen Midsommargryning. Mycket nöje.

Den 26 december 2012 förändras Sverige för all framtid. Tidigt på annandagens morgon år 2012 vaknar de jullediga svenskarna till en ny värld. Ett strömlöst, mörkt och iskallt Sverige. En dag då allting förändras.

En stor rysk militärövning i Östersjön förvandlas plötsligt till ett regelrätt anfall mot Sverige, som står helt oförberett. Katastrofen är total, statsministern är försvunnen, viktiga samhällsfunktioner slås ut och ett nedbantat försvar är på väg mot kollaps. Allteftersom dödstalen stiger får vi följa ett antal personers kamp under ett dygn som skakar Sverige i grunden.

Detta är handlingen i Lars Wilderängs debutroman om ett Sverige som hamnar rejält i trubbel när ryssarna beslutar sig för att starta krig mot ett slumrande Sverige. Wilderäng är mannen bakom en av landets mest lästa bloggar, Cornucopia och med den här debuten visar han att han är en skicklig författare som verkligen förmedlar spänning och action sida upp och sida ner. Midvintermörker visar sig vara en oerhört driven och spännande läsupplevelse. Att detaljerat läsa om hur svenskar i strid mot alla odds och på alla sätt krigandes på synnerligen ojämna villkor gör sitt bästa för att försvara Gotland, mot ryssarnas invasionsstyrkor är riktigt rafflande. Samtidigt gör fienden allt för att skära av svenskarnas förbindelser med omvärlden, manipulerar media och mörklägger hela landet.

wilderangÄven om de flesta av oss inte är så kallade MÖP:ar (Militärt Överintresserade Personer) så kanske det kan vara på sin plats för många läsare att hoppa in på Soldf.com innan man börjar läsa för att få ett grepp om vilka vagnar och fartyg som svenskarna använder mot ryssarna. Det blir lite lättare att förstå soldaternas känslor och reaktioner om man i alla fall vet lite om hur de fordon ser ut som de färdas i. Om man nu inte kan precis allt om svenska bandvagnar, ryska vapensystem, ubåtkrigsföring samt signalspaning. Men, dra er inte för att läsa boken. Samtidigt går det bra att nörda ner sig i kunskaper om hur man bygger skyddsrum, korrekta militära termer, hur man vänder sig om i Stridsfordon 90 eller om vill lära sig den korrekta terminologin över hur man uttrycker sig när man i en JAS 39E berättar för flygledning att man låst en robot på en Flanker och att man fått tre andra plan att störta i havet.

Midvintermörker är härligt osvensk i sin stil och innehåller så pass mycket spänning att den inte får missas om man är lagd åt vanvettigt laddade militärthrillers. Som sagt så är boken en mycket actionpackad historia, tempot är högt och Wilderäng skildrar såväl naturen som de människor som hamnar mitt i smeten. Och han gör det bra, det känns trovärdigt när han ger sig på att berätta om hur de svenska JAS-piloterna leds av sina överordnade i sin kamp mot ryska mål och detsamma gäller för de umbäranden som de svenska trupperna men också polisen och våra specialstyrkor får uthärda. Gotland beskrivs på ett bra sätt och det är svårt att lägga ifrån sig boken mitt i en spännande luftstrid eller när vår stadsminister utsätts för attentat och får hjälp av erfarna elitoperatörer från SOG.

Wilderäng levererar med den här boken en vanvettigt nervig och spännande technothriller i bästa stil, och nu när mästaren Tom Clancy har dragit gräsmattan över huvudet ser jag fram mot flera böcker i samma stil.

För dig som inte orkar vänta på fler böcker som finns kanske Harry Winters (Ingemar Dörfer) trilogi Operation Garbo i någon boklåda. De skrevs på slutet av 80-talet och även om jag inte minns om de var speciellt bra så läste jag dem när de kom ut. Man kanske skulle ta tag i dem igen, de ligger nog nere i källaren.

Missa inte att läsa Lars blogg – Cornucopia
Missa heller inte att läsa Lars uppföljare, den rafflande Midsommargryning. Recensionen hittar du här!

Text : Johan Åhlund
Bild : Massolit Förlag