Sunbeam Rapier – Engelsk glädjespridare anno 1961

SUNBEAM-RAPIER-1961-frontsideLord Rootes var en brittisk gentleman med visioner och driv, som efter att 1913 ha sålt bilar i Coventry sadlade om och blev av Englands mest kreativa och innovativa biltillverkare. Rootes Group som företaget kom att heta blev med åren en pionjär inom det som kallas badge engineering, och genom expandering och uppköp fanns snart ett tiotal olika märken inom koncernen. Märket Hillman drog in brödpengarna, men kultförklarade märken som Sunbeam, Humber och Singer samt några till fanns i företagets ägo.

sunbeam-rapier-rearsideSunbeam hade ett flertal fina modeller i sin modellflora och det är den lilla tjusiga Rapier som vi ska ta en titt på här. Rapier Saloon Mark III baseras på en Hillman Minx, men är tjusigare att titta på och vassare rent överlag. Just det här exemplaret är en Sunbeam Rapier Saloon Mark III av 1961 års modell och i ett mycket fint skick. Bilens ägare heter Christian och han använder den flitigt och besöker gärna länets bilträffar. Inspirerad av amerikanska bilar så är Sunbeam Rapier ofta lackerad i två kulörer. Det här exemplaret går i färgerna Powder Blue och Chorinth Blue och har färgmatchad inredning.

Motorn är en slitstark fyrcylindrig maskin på 1,5 liter som genom en fyrväxlad låda med overdrive skickar respektingivande 78 hästkrafter ner i backen. På den tiden var detta ganska bra med effekt och det tävlades flitigt med Sunbeam Rapier i rallyskogarna, med framgång dessutom.

sunbeam-rapier-interiorInredningen är på brittiskt manér sober med ädelträ i valnöt och piffigt fuskläder. Instrumenten från Jaeger är tydliga med kromade kanter, hastighetsmätaren sitter placerad mitt framför föraren och det som behövs finns inom räckhåll. Dessutom kan man beundra de tjusiga logotyperna när man stannar vid rödljusen eller tar en paus i tillvaron.

sunbeam-rapier-sideshotDet här är en snygg bil helt enkelt, med pondus och finess. En Sunbeam Rapier ser ut att vara lätt i steget och fronten med kromad grill, extraljus från klassiska Lucas och tjusiga lyktor med mösskärmar säger oss att det här är en hyggligt snabb och lyxig minisaloon. Detaljer finns i överflöd mest överallt. Den engelska flaggan på framflygeln, de diskreta fenorna baktill samt den färgade randen med sina kromlister samt dess tjusiga logo ger bilen ett elegant yttre.

Christians bil är en ganska vanlig syn i Östergötland, i alla fall om man gillar bilträffarna nere i Nykvarnsparken eller åker in till nostalgikvällarna i Vadstena. Bilarna från Rootes Group och dess ägare verkar hålla ihop och att de ger sina ögonstenar en hel del kärlek är självklart när man ser hur fina de är i skicket.

sunbeam_Rapier-reklam Med lite tur, hemlängtan, medvind och solen i ryggen pinnar den lilla bilen på ganska bra och kan faktiskt tangera 145 km/h. Sprinten till 100 km/h fixas på 16,6 sekunder och den ska kunna köras på en liter per mil. Totalt byggdes 15,368 exemplar av just den här modellen och förvånansvärt många finns kvar, en faktor till detta kan vara att bilarna hade erkänt bra kvalitet och var välbyggda med beprövad teknik.

Det är en mycket trevlig liten bil som drar många blickar till sig! Bilderna är tagna vid olika tillfällen, därav de lite olika nyanserna.

Text & Foto : Johan Åhlund

Andra klassiska bilar från länet:
Ford Thunderbird
Dodge Charger
Ferrari Berlinetta Boxer
Opel Olympia Rekord
Maserati Mistral

5 comments

  1. Den här bilen har jag sett flera gånger! Otroligt fin, och den var vanligt på den tiden jag var ung! 🙂 Kul att du uppmärksammar dessa klenoder !

  2. En sån hade farsan när han var ung. En kul bil som både var hyfsat billig och som höll. Undrar var den är idag!

  3. Jag håller med er killar. Det här är en väldigt trevlig och tjusig liten bil som drar blickarna till sig. Just det här exemplaret som jag fotat och som är “fotomodell” i den här artikeln är i synnerligen gott skick 🙂

  4. Christian Carlsson

    Hej! Oh – hittade ju min pärla här – kul! Jo det är jag som är ägaren till denna Sunbeam sedan 2001. Ägdes av min numera bortgångne svärfar under åren 1994 – 2001. Helt original förutom omlackering i originalkulörerna Corinth & Powder Blue runt 1993. Nysåld till en motorförman Hilding Johansson i Tun Såtenäs 1961. Rullar flitigt på sommarvägarna varje år både i Sverige, Norge och Danmark, då vår klubb Rootes Car Club Sweden har ett nära samarbete med de nordiska klubbarna.
    Det bär av till Elverum i Norge på Nordisk träff om ett par dagar. Tack för de fina vitsorden i artikel och kommentarer här! Fin sida! Hälsningar Christian Linköping

    • Hej Christian! Ja jag har alltid gillat just Sunbeams lilla Rapier och tror nästan att jag har pratat med dig i Vadstena om din bil också. Grattis till en kalasfräck liten klassiker! Jag gillar ju som sagt lite udda bilar och skriver gärna om dem när tiden finns. Jag bor i Linköping så jag ser din lilla pärla ganska ofta på sommaren. Sprid gärna bloggen till dina kompisar. Sen kanske vi ses på nån träff innan sommaren är slut. Med vänlig hälsning Johan Åhlund 🙂