Herbie : Världens mest kända bubbla?

Det här är den andra artikeln i serien om bilar från filmens värld som jag kastar upp här på Spoof.se. Nu för tiden blir våra bilar allt smartare och smartare. De kan till och med fickparkera själva och på verkstaden talar de om för oss när och var de känner sig krassliga. Men så smarta och uppfinningsrika som den lilla folkvagnen Herbie blir de nog aldrig.

herbie2Det var 1968 som Disney hade premiär med Gasen i botten, Herbie. Filmen var en lättsam komedi om racerföraren Jim Douglas som av en slump fattar tycke för den lilla bilen och köper den. Man döper den till Herbie och snart vecklar en kärleksfull och underhållande histora ut sig, då det visar sig att Herbie har en själ och ett eget liv. Han kan köra själv och trivs i Jims och mekanikern Tenesee´s sällskap. Det visar sig också att Herbie är ovanligt snabb för att vara en folka och Jim bestämmer sig för att tävlingsköra med honom. Något som gör att ärkerivalen Thorndyke som sålt Herbie till Jim bestämmer sig för att sätta käppar i hjulen för Herbie och hans nya vänner.

Filmen blev en jättesuccé. I Sverige rådde Herbiefeber bland såväl unga som de vuxna och filmen var ett bra exempel på en snäll men också spännande familjefilm. Herbie spelade in över 50 miljoner dollar och blev årets mest inkomstbringanfe film i Usa. Vad tyckte då Volkswagen? Ja inte ville de att man skulle se några som helst logos eller märken som det står Volkswagen på i filmen. Tala om att skjuta sig själv i foten. Efter att filmen slagit igenom med buller och bra ändrade man sig dock snabbt.

Kolla in de schyssta klassiska affischerna till höger. Väldigt tjusiga och målade på ett tidstypiskt sätt. De finns att få tag på i affischform på vissa web-butiker utomlands.

herbie4Tack vare succén belutade snabbt att göra en uppföljare. Full speed igen, Herbie kom 1974, dock utan Jim Douglas. Men ordningen var återställd 1977 när Herbie och Jin ställde upp i det prestigefyllda Monte Carlorallyt i Herbie i Monte Carlo. I Herbie, vild och galen tappar man bort Herbie, vilket är mindre lyckat om man ska ställa upp i Brasiliens Grand Prix som man gjorde 1980. Med fyra framgångsrika filmer som fått tusentals folkvagnsägare att måla om sina bilar till Herbies och döpa dem till just Herbie var sagan slut om den lilla bibblans äventyr på filmduken. 1980 krävdes andra hjältar och man beslutade att det var dags att pensionera Herbie.

Men som vanligt i Hollywood kom något smartskaft på att man kanske kunde tjäna in lite lätta pengar på att väcka liv i den lilla folkan. Sagt och gjort, 2005 hade Herbie fulltankad permiär på biograferna, med Linsey Lohan i huvudrollen.

Johan Åhlund
Här är trailern till den första filmen!