Rush – 2013 års absolut bästa film!

Fornel 1 är som de flesta vet en sport med stor rivalitet och stundtals hårda bandage, både på och utanför banan. De senare åren har detta märkts tydligt under tävlingarna och i depån där förare som Sebastian Vettel och Mark Webber haft minst sagt frostiga relationer. Några som också tampades rejält på racerbanorna var Niki Luda och James Hunt, och nu har Ron Howard gjort filmen Rush om just dessa herrars kamp under den makalöst omtumlande racing som Hunt och Lauda bjöd på.

rush-movie-dvd-banner6421976 var ett intensivt och otroligt spännande år inom F1. Då hette de tuffaste rivalerna James Hunt och Niki Lauda och säsongen hade all dramatik och spänning som man kunde önska, dessvärre även den hemska olyckan som Niki själv råkade ut för. En som taggades och inspirerades av Hunt och Laudas karaktärer, olikheter samt rivalitet men också deras vänskap var Peter Morgan. En duktig manusförfattare som dessutom är god vän med Niki Lauda. Efter att manuset till Rush bearbetats fanns det bra förutsättningar för en film, och då Morgan även är god vän och kollega till den oscarsbelönade regissören Ron Howard så slog de åter sina påsar ihop. De två i kombination är ren dynamit när det kommer till kreativt skapande. Men, den verkliga fullträffen kom när de tillsatte skådespelarna.

För få gånger tidigare, om ens någonsin har man lyckats så bra när det gäller att hitta rätt personer. Chris Hemsworth och Daniel Brûel är kusligt lika sina verkliga förlagor. Niki Lauda träffade även teamet under inspelningen och häpnade över likheten med sig själv och Brûel, och faktum är att de även pratar exakt lika.

rush2Med ett upplägg som detta i kombination med att Ron Howard är en gudabenådad regissör (han har ju gjort massor med bra filmer genom åren, men med Rush överträffar han sig själv rejält) så fanns förhoppningen om en mycket njutbar film. De som själva var med på den tiden eller som har ett starkt intresse av motorsport vet vad jag menar. Att skildra den lätt kaxige playboyen Hunt visade sig för Hemsworth vara en barnlek, och när Brûel kommer in i bilden är det som om man själv ser de verkliga karaktärerna framför sig. Det är en märklig känsla, Brûel ÄR verkligen Niki Lauda på duken framför mig. Se och jämför verklighetens karaktärer med filmens på bilden nedan!

rushcast642Dessutom är Rush oerhört fint berättad, med härlig känsla för sjuttiotalet med allt vad det innebär, men här finns också tät och spännande racing. Att påstå att Rush är välgjord är en underdrift när man sätter den här filmen under lupp. Man har dessutom mycket skickligt skapat en varm och härlig film där racingen kommer i andra hand, och där de otroligt komplexa personligheterna står i centrum. För handen på hjärtat, mycket mer olika än Hunt och Lauda när det gäller personlighet, egenskaper och bakgrund kan man nog inte bli. Dessa otroligt vinnarskallar och oerhört vassa förare drabbade samman med buller och brak på banan, samtidigt som de hade en otroligt respekt för varandra och detta skildrar filmen mästerligt.

rush1Bildkvaliteten är också en höjdare med fina färger och bra skärpa. Ljudet är glädjande nog i samma klass och i en film som denna lyfter det hela upplevelsen. När det gäller extramaterial så finns här en hel del intressant. Det handlar om korta filmer om cirka 5 minuter, men de är intressanta och det är spännande att höra hur man jobbat med filmen, med att hitta rätt skådespelare, få till den rätta tidsandan samt hur filmen växte fram.

Rush är helt enkelt en kanonfilm i alla avseenden. Det händer någon gång att jag sätter högsta betyg (kanske var fjärde år eller så) och den här är så nära en perfekt filmupplevelse som jag kan komma. Helt suverän. För de som vill fördjupa er så finns det så klart mycket info på nätet om Hunt och Lauda, men även några fina böcker om deras uppgörelser både på och utanför banan. Missa inte dokumentärerna nedan om du vill grotta ner dig ytterligare i Lauda och Hunt!

Text : Johan Åhlund
Bilder : Filmbolaget samt Team-BHP.com

Rush – Trailer

Lauda VS Hunt – BBC Dokunentär. Missa inte denna!

Season Review