Heta enchiladas med kyckling, cheddarost och köttfärs!

enchiladas Enchiladas, denna välsmakande mexikanska maträtt med fyllda ihoprullade tunna majsbörd som man stoppar med köttfärs eller kyckling och sedan gratinerar är en riktig höjdare, och faktiskt inte allt för tidskrävande eller avancerad att slänga ihop hemma i köket. Dags att ta fram kockmössan igen!

Den här gången valde vi att göra både köttfärsenchiladas och kycklingenchiladas (vi gillar olika). Vi köpte rejält med nötfärs och bunkrade upp med 500g kycklingfiléer samt tunna majsbröd. Vi satsar på en het sås och rejält med riven cheddarost, minst 400g istället för 300g som stod i receptet. Ska det vara gott så ska det heller inte snålas. Het mexikansk mat sköljs med fördel ner med kall öl. Sol och Corona kändes självklara men också den kinesiska Leo funkar bra så vi köpte ett gäng av varje.

Vi gjorde en rejäl laddning med mat och nedanstående bör räcka till fyra personer, men improvisera gärna. Du bör ha hemma en del av nedanstående ingredienser för en lyckad kväll!

6 dl vatten
3 dl tomatpuré
500g passerade tomater (tror att vi använde så mycket)
500 g kycklingfilé
2 msk smör
300 g cheddarost
500 g nötfärs (minst)
8 majstortillas
1 påse kryddmix
Ett par sexpack med kall ljus öl (företrädelsevis Sol, Corona eller liknande)

enchiladas2Såsen vi använde var från Old El Paso, men vi kryddade upp den lite extra med hjälp av chili, jalapeno och peppar. Kryddmixen var den sedvanliga sorten som finns överallt och jag tror att vi körde på Santa Marias.

Det kan vara bra att ha simultanförmåga då vi i det här fallet samtidigt lagade både köttfärs och kyckling, men det är inga problem. Dock ska man vara på det klara med att det tar lite längre tid än om man bara hade valt den ena sorten.

enchiladas3Sätt ugnen på 225°C. Smörj en ugnssäker form med hälften av oljan. Blanda tomaterna med kryddmixen. Stek sedan färsen i resten av oljan och krydda upp den med med salt och peppar. Blanda sedan ner hälften av både tomatsåsen och cheddarosten i färsen. Låt koka upp.

Fördela köttfärsen och kycklingen på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg dem sedan med skarven neråt i formen. Häll på resten av tomatsåsen och strö över resten av osten. Sätt in formen i ugnen ca 25 minuter eller tills enchiladan fått fin färg.

Strimla salladen och låt majsen rinna av och ta fram ölen ur kylen. Servera sedan dina enchiladas med rikligt med sallad, majs och gräddfil. Njut!

Text & Foto : Johan Åhlund