Härlig Irländsk Shepherd’s pie med lammfärs

sp1Då var det återigen dags för matlagningskväll! En tradition där två personer som egentligen inte tycker om att laga mat var för sig att samlas i köket för en ny smaksensation. Vi börjar bli ett jäkligt bra team, den saken är klar. Den här gången tänkte vi laga en piffig Shepherd’s pie med lammkött som äts tillsammans med ett hyfsat vin och några flaskor Heineken. Receptet tar lite drygt 75 minuter att laga så se till att du har vin och öl att dricka under tiden ni lagar! Och kom ihåg, har ni inte roligt under tiden så blir maten därefter. Det ska vara roligt att laga mat!

Det här behövs för en läcker Shepherd’s pie:
500 g lammfärs
smör och olja till stekning
1 gul lök, finhackad
3–4 klyftor vitlök, finhackade
1 msk tomatpuré
1 msk färsk timjan, bladen
1 msk rosmarin, hackade blad
1/2 tsk chiliflakes
2 dl rött vin
sp21 burk (400 g) krossad tomat
1 tsk worchestershiresås
1/2 tsk strösocker
1/2 citron, det yttersta finrivna skalet
salt, svartpeppar

Till potatismoset:
400 g mjölig potatis, skalad
1 dl grädde
50 g smör
4 äggulor
1 dl (ca 50 g) riven cheddarost

sp3Nu kör vi! Hetta upp en rejält tilltagen stekpanna med smör och olja och stek lammfärsen tills den fått fin färg. Lyft sedan färsen ur pannan och sänk till lägsta värmen och mjukfräs sedan löken och vitlök i 10 minuter. Häll sedan tillbaka färsen och tillsätt tomatpuré, timjan, rosmarin och (rejält) med chiliflakes. Fräs sedan ett par minuter till innan du tillsätter rödvin och låter det koka in nästan helt. Häll sen i krossad tomat och låt såsen koka ihop och tjockna. Smaka sedan av med worchestershiresås, socker, citronskal, salt och svartpeppar.

Nu är det dags att sätta ugnen på 175 grader. Sedan är det nämligen dags för potatismoset. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av och låt ånga av. Pressa med potatispress ner den i en stor bunke. Koka upp grädde och smör och rör ner i den pressade potatisen. Rör sedan i äggulorna en i taget, blanda i osten och smaka av med salt och peppar. Som vanligt överdoserade vi gravt med osten. Ost är nämligen förbannat gott. Vi hade nog i 150g. Det blir inte sämre av det, det kan jag lova.

Bred ut köttfärssåsen i en ugnsfast form, lägg i moset så att det täcker och jämna till det. Sätt in i ugnen och grädda tills moset blir fint gyllene, det tar nog 30 minuter. Servera sedan med en sallad med olivolja och en skvätt citron. Vi drack vin och öl till detta och Mauro fungerade bra, detsamma gäller för ölet där vi valde Heineken. En Heineken är aldrig fel. Eller helst flera såklart. Och kom ihåg, det är Shepherd’s pie vi lagar, inte Cottage Pie för då har man i nöt- eller fläskfärs enligt de som vet.

Text & Foto : Johan Åhlund