Gumball 3000 – Team 95 : Twisted Automotive Performance V8

twisted-3 När solen väl börjat stråla och regnet börjar torka upp kliver flera Gumballers ut ur sina parkerade bilar som står till allmän beskådan på Norrbron. Själv sökte jag skydd i regnet i Grand Hotels Vinterträdgård där Willa på två röda gav mig ackreditering. Ute började flera bilar anlända och Twisted Automotive hade två väl förfinade Land Rover Defenders med sig. Den ena var toppmodellen Twisted Automotive Performance V8!

twisted-2Denna verkliga klassiker till bil är snudd på religion i England och att kalla den för en milstolpe i bilhistorien är väl närmast en underdrift. Ut bilen klättrar Alex Duckett och med ett fast handslag hälsar han glatt och visar upp företagets flaggskepp. – Visst låter hon fint frågar Alex efter att den skohornade V8:an från Chevrolet slagit an tonen. Den levererar ungefär 520 hästkrafter och har ett väldigt fint vridmoment. Inte undra på att Alex är glad, han är ung och framgångsrik och kan titulera sig Operations Director för Twisted Automotive. Ett företag som specialiserat sig på att förädla och förfina Land Rovers och inte minst den klassiska Defendermodellen. Och man gör det bra. Bilarna med Twisted Automotive Performance V8 i spetsen säljer bevisligen bra och man annonserar flitigt i engelska biltidningar.

twisted-1Den modell som Alex just visat upp heter Performance V8 och ser i sin grafitgråa nyans väldigt sober och clean ut. Inuti är den utrustad med läckra sporstolar i ljust läder och en hel del lyx. Till skillnad från originalets beskedliga dieselmotor så ruvar här en sanslöst stark V8 hämtad från Chevrolet och med den lär det finnas både effekt och vrid för att klara av de allra tuffaste backarna och lerdikena, att flyga fram på Autobahn i hög hastighet lär heller inte vara några problem. Även om det sista kanske inte är det bilen främst kommer att användas till.

twisted-spare-tyreAlex bekräftar att man satsat på annonsering och blir glad när jag berättar att jag känner till märket ganska bra, inte minst på grund av annonserna men också för att man verkligen har varit duktiga på sociala medier. Det senaste är att man nyss signat ex F1-föraren Max Chilton som ambassadör för märket. Firman går bra, man bygger årligen cirka 100 bilar till kund och uppgraderar cirka 150 bilar per år i verkstaden, dessutom står kunderna på kö för att slå till på dessa snabba, lyxiga och unika bilar. Alla vill ju inte köra Mercedes G63 AMG och Twisted Automotive Performance V8 är ett lockande alternativ.

Twisted Automotive Performance V8 V8 går loss på lite drygt 1,8 miljoner kronor. Den klarar 0-100 km/h på 6 sekunder blankt. Inte illa med tanke på att den har luftmotstånd som ett garage och väger 2,2 ton. Den 6.1 liter stora motorn ger sin toppeffekt vid 6000 rpm och skickar ner kraften i marken med hjälp av en femväxlad manuell växelåda.

Text & Foto : Johan Åhlund