Mercedes 500E – Porsche och Mercedes fullträff!

mercedes-benz-e500Mercedes försökte med tvål och skrubborstar att tvätta bort sitt gubbrykte under början av 90-talet. Många gillade bilarna för dess kvalitetskänsla och komfort men kunderna var ofta äldre herrar med hatt som gillade att åka ståndsmässigt men oinspirerat. Märkets stora lyxkryssare S-Klass var överdådig i sin lyx, men stor, tung och inte direkt en drivers car. Därför kom man på genidraget att slå ingenjörerna på Porsche en signal. Kanske kunde de hjälpa till att skapa en trevlig och sobert elegant lyxkryssare som var både snabb, bekväm och hyggligt underhållande? Kanske rent av baserad på en E-Klass?
e500-bornitResultatet blev Mercedes E500, eller w124 som den heter på Mercedesspråk. Mercedes 500E byggdes för hand på Porsches fabrik i Zuffhausen och en E500 tog enligt uppgift hela 18 dagar att bygga. Men då byggde man bilen rejält från början, med fullt fokus på kvalitet och noggrannhet. Mellan 1990-1996 tillverkades 10479 exemplar och många trånade verkligen efter en grafitgrå 500E, vilket inte var så konstigt.e500E500 var och är nämligen en mycket vacker, elegant och sober bil, jämfört med en vanligt E-klass från den tiden ser en E500 betydligt fräschare och modernare ut. Den var helt enkelt en ruskigt vacker bil. Dessutom knökfull med lyx, sportstolar från Recaro, sänkt med fina fälgar och en aura av inneboende resurser. Under huven satt en V8 på 5 liter och 326 hästkrafter, ingen turbo eller kompressor utan en vanlig sugmotor med ett trevligt ljud och fint vridmoment. Givetvis var 500E ingen lättviktare med sina 1710 kg, men den visade upp riktigt vassa prestandasiffror. 0-100 avverkades på 6,1 sekunder (vissa säger att den var ännu snabbare) och med 480 nm i vridmoment hade den en mycket fin och kultiverad gång. Den toppade hela 260 km/h vilket var klart imponerande. Fjärran från den trötta diesel E-Klass som stadens taxichafförer höll till i. Mercedes 500E var lika potent som den var snygg. Nu är den en samlarbil och många lockas av dess spännande historia med Porsches och den är att betrakta som en modern klassiker. När såg du en senast?

Tetx : Johan Åhlund – Foto : Mercedes & Johan Åhlund

One comment

  1. Ja snacka om Autobahnexpress. Minns när bilen kom, skulle utmana BMW M5 (E34) även om märkena har lite olika karaktär. 124-modellen är en modern klassiker som slår det mesta, och just den här Porschebyggda V8-värstingen som toppade programmet kan nog både behålla och stiga i värde.
    Grym entusiastbil med snygga linjer, fantastiska prestanda och makalös komfort.
    Klockrent reportage, mr Åhlund har gjort det igen!
    Stjärnhälsningar/Dan J