Dodge Monaco : Polisbilarnas polisbil?

monaco-polisbil642 De flesta som tycker om amerikanska filmer och tv-serier känner troligtvis igen bilen på bilden ovan. Men de flesta vet nog inte vad det är för modell eller av vilket märke. Bilen blev tack vare filmen Blues Brothers och ett antal polisserier på tv schablonbilden av den amerikanska polisbilen. Stor, stark, brutal och med ytterst tveksam väghållning. Går den ens att köra utan bredställ? Kanske i verkligheten men knappast när den for fram på bio eller på tv. Då gick det hyfsat brett och med höga däckskrik, även på grus.

monacoo3Det är en Dodge Monaco, en bil som tillverkades mellan 1974-1977 och som användes av flera stora polisdistrikt i USA. Den tjänstgjorde i stora antal inte minst i städer som New York och Chicago.

monaco1 monaco4Elwood Blues, spelad av Dan Akryod beskriver sin Dodge Monaco i filmen Blues Brothers med följande ord: – It’s got a cop motor, a 440-cubic-inch plant. It’s got cop tires, cop suspension, cop shocks. Med andra ord var det en bil som verkligen ingav respekt, och som älskades av de poliser som hade den som radiobil.

Dodge Monaco blev populär bland poliserna på grund av dess goda utrymmen, men också för att den i stort sett var oförstörbar. Motorn var en enorm extremt slitstark pjäs på 7,2 liter och ett arv från muskelbilsperioden. Bilen var den snabbaste och mest välutrustade fyradörrarsedanen som den amerikanska polisen hade att tillgå på 70-talet.

Dessutom hade Dodge Monaco för sin storlek någorlunda hygglig väghållning. Trots att man oftast såg den på fullt uppställ i någon korsning jagandes elaka skurkar. I sina vassaste versioner lämnade den gurglande v8:an 390 hästkrafter, men oljekrisen såg snabbt till att effekten sänktes till mellan 230-275 hästkrafter. Men detta spelade inte så stor roll. Dess längd om över 5,5 meter och vikt strax över två ton med imponerande muskler och ylande sirener ingav respekt, och lite av en psykologisk fördel för poliskonstaplarna inne i kupén. I Sverige hade polisen också amerikanska polisbilar. Då handlade det om mer timida modeller som Plymouth Valiant med rak sexa på 100 hästkrafter. Inte lika så imponerande kanske. Den sista togs ur bruk 1979 och ägs av Polistekniska museet.

Så här snart 40 år senare har Dodge Monaco blivit en populär samlarbil, och polisversionerna i originalskick är inte så lätta att hitta. Däremot finns det många replikor på Bluesmobilen till salu. Det kanske vore något att glida omkring med. Men då vill det till att man har ett välfyllt bensinkort.

Johan Åhlund

Dodge Monacon på bilderna här såldes av Copcarsonline för 28.000$.