Bear Island – Filmen som baserats på Alistair MacLeans bestseller Björnön

300px-Bear_Island_Poster Alistair MaCleans bok Björnön kom ut 1971 och som brukligt hade den skotske författaren än en gång lyckats skriva en bok som blev filmad. Filmen Bear Island kom 1979 och hade väletablerade och duktiga skådespelare i rollistan. Bland dessa finns namn som Donald Sutherland, Vanessa Redgrave, Richard Vidmark, Christopher Lee och Lloyd Bridges. Inte illa, och som gjort för ytterligare en kassasuccé baserad på en av MaCleans bestsellers då boken anses som en av hans absolut bästa. Bokrecensionen hittar du också här på Spoof.se.

I filmen Bear Island har man dock ändrat rejält på bokens handling. Den så tighta inledningen på boken där passagerarna plötsligt avlider en efter en är borta och i filmen hamnar man på ön nästan omgående. Detta är synd, då den snabbt gjorde att läsarens intresse hölls i ett stadigt grepp redan från början. I Bear Island installerar sig besättningen på en gammal tysk armébas från andra världskriget (fullt med hakkors och annat hantverk) och snart står det klart att mr Frank Lansing som nästlat sig in i expeditionen har en egen agenda. Hans far, som försvann under kriget var ubåtskapten på den försvunna tyska ubåtenU351, och just denna har Frank nu lokaliserat till Björnön. Men, precis som i boken så börjar expeditionsmedlemmarna dö och snart fattar Frank att han inte är ensam om att leta efter U351 och dess hemliga last.

Oväntat nog känns Bear Island mer ”MacLeansk” än den litterära förlagan. Här kastas vi in i ett tidstypiskt krigsthrillerraffel, med ingredienser som elaka tyskar, ubåtar, intriger, krigsbyten och märkliga olyckor.

bearislans1Sutherland fungerar bra som Frank Lansing som tillsammans med kapten Smithy (Beau Bridges) försöker luska ut vad som egentligen försiggår bland expeditionsmedlemmarna och vilka intressen de har på den oerhört otillgängliga isbiten till ö. Men det är lite synd att man av försvarliga skäl spelat in filmen i Alaska och i Kanada då terrängen inte påminner speciellt mycket om den riktiga ön. Inte ens kartorna som var en viktig del i boken har bevarats utan här har man hittat på helt själv hur ön ser ut vilket är lite trist.

Bear Island är ingen bombastisk actionrulle med skottlossningar och explosioner överallt, lyckligtvis. Istället känns filmen mer äventyrlig, men det är uppenbart att det har hänt en del sedan 1979 när det kommer till snöskotrar, vapen, alpin utrustning och annat.

biposter2Hade man gjort en nyinspelning hade de väl haft det allra senaste i form av Polaris sportmodeller, vapen från Armalite och de svävare som finns hade man väl bytt ut mot RaptorTrax a´la Ken Block. Jag är verkligen ingen expert på snöskotrar, men visst sjutton är det väl den svenska Larven som de kör omkring på i filmen! Hur tufft som helst att se Donald Sutherland fara fram (som i detta fall betyder åka ganska sävligt) med kanske 12 hästkrafter mellan benen samtidigt som han jagas av två kompressormatade hydrokoptrar. Även här får vi svenskar sträcka på oss lite då även dessa är svenska och byggda på Hästö båtvarv! Den ena rattas för övrigt av den världsberömde stuntmannen Vic Armstrong.

Trots detta är Bear Island rätt hygglig, men den rår absolut inte på MaCleans mer rafflande filmer som Örnnästet, Kanonerna på Navarone Styrka 10 från Navarone eller den i mitt tycke väldigt trevliga Ice Station Zebra. Björnön är småtrevlig underhållning av klassiskt sjuttiotalssnitt med ett stänk av krig, äventyr och spänning. Den duger men boken var bättre, trots att handlingen skiljer väldigt mycket mellan boken och filmen. Om man gjort en film där man behållit mer av bokens thrillerinslag hade den nog blivit betydligt mer spännande, för nu lämnar den inget bestående minne tyvärr.

Bear Island – The trailer finns här!

Text: Johan Åhlund