TVR Sagaris – Top Gear & Fifth Gear testar TVR´s värsting

TVR ligger bakom ett flertal läckra sportbilar, byggda med good intentions men med en kvalitet som minst sagt kan beskrivas som varierande. Men, när en TVR är kry så går den som ett skott! I den här texten tittar vi lite extra på värstingmodellen TVR Sagaris!

En sagaris är egentligen en klassisk stridsyxa, men också namnet på en bil som verkligen sticker ut med sin design och ofta även med sin kulör. TVR byggde som sagt ett antal potenta sportbilar och Sagaris var tveklöst en av de mest imponerande./usr/share/nginx/html/wp content/uploads/2015/09/tvr sagaris3
tVR_Sagaris8Designen är sanslöst kreativ och en TVR Sagaris ser fortfarande aggressivt sportig ut med många detaljer att titta lite extra på. Byggd i fabriken i Blackpool och baserad på den tidigare modellen T350 satte man nivån högt när det gäller prestanda och form. Målet med Sagaris var att skapa en snabb bil, och receptet var en lätt glasfiberkaross, en rejält tilltagen motor, spartansk och beprövad teknik. Resultatet blev en äkta sportbil med en mustig rak sexa på fyra liter och 380 hästar som mer än gärna vill släppas loss på de engelska landsvägarna.
Tack vare den låga vikten om 1078 kg blev prestanda något alldeles extra. Med femväxlad manuell låda fixade Sagaris 0-100 km/h på 3,7 sekunder och toppade 298 km/h. Inte illa alls! Inte minst om man tänker att bilen tillverkades mellan 2005-2006. Frågan är om det finns något exemplar av Sagaris i Sverige? Jag har i alla fall inte sett någon än, vilket så klart är synd med tanke på hur stöddigt brutal den är.

Text : Johan Åhlund – Foto : TVR

One comment

  1. Jörgen Andersson

    Första Sagarisen i Sverige har landat nu i Söderköping. 2005 med 4,5 liters motor byggd av legenden Dom Tricket. Bromsar 418 hk på bakhjulen. Lackad i Reflex charcoal.