Postcard Killers – Marklund och Patterson slår sig ihop!

postcard killers_ liza marklund james pattersonAtt det redan gått nästan sex år sedan den här kom ut var min första tanke när jag plockade ner den från bokhyllan. Efter att ha läst ett mindre maraton med Jo Nesbös fantastiska böcker om Harry Hole var det dags för något annat. Liza Marklund´s böcker om Annika Bengtzon läste jag när hon var relativt ny och jag gillade de tre första böckerna (Sprängaren, Studio Sex och Paradiset).

Sedan tröttnade jag, men när hon bestämde sig för att tillsammans med deckarräven James Patterson (som skrivit böckerna om rättspsykologen Alex Cross, samt haft 56 (femtiosex) böcker på NY Times bestsellerlista) skriva en hårdför seriemördarthriller så blev det ett inköp. Postcard Killers, inte var dag man stöter på en ”svensk” bok i svenska butiker med engelsk titel. Hur som helst, med föredömligt korta kapitel och lite drygt 350 sidor skulle Postcard Killers kunna vara en tight, spännande och tempohög actionrökare. Dock med en alkoholiserad, olycklig amerikansk snut med hämndbegär som måste samarbeta med en svensk kvinnlig journalist. Klyschigt anyone?

Medierna kallar dem The Postcard Killers. De är unga, vackra och välutbildade – och de skär halsen av unga människor över hela Europa. Efter varje våldsdåd postar de ett vykort till en journalist i städerna där de dödat. Nu har de kommit till Stockholm. Det inser Dessie Larsson, journalist på tidningen Aftonposten, för hon har precis fått deras kort i sitt postfack. Samtidigt dyker New York-snuten Jacob Kanon, vars dotter mördats av The Postcard Killers och de båda tar upp jakten på mördarna.

Postcard Killers börjar med ett rappt tempo. Läsaren kastas in i deras bestialiska förehavanden med en gång och snabbt inser man att deras sociopatiska drag och brutalitet kommer bli en svår nöt att knäcka för Mr Kanon och Dessie. Ett par djävulskt elaka seriemördare som under en semestertripp drar från stad till stad och begår bestialiska mord och dessutom förser kriminaljournalister med detaljerade bilder på hantverket lär vara en polisiär mardröm att utreda. Men när Dessie och Jacob slår sina påsar ihop börjar de komma allt närmare sina antagonister, och en kamp mot klockan inleds då morden knappast kommer att ta slut innan någon sätter stopp för förövarna…

postcard killers_2När Jacob Kanon dykt upp utanför Dessies lägenhet tar boken fart ytterligare. Den känns nästan som att läsa en actionfilm. Det händer saker ofta och vetskapen om att boken håller sig på förhållandevis korta 350 sidor så är den en pageturner. Postcard Killers är svår att lägga ifrån sig och med sina korta kapitel läser man gärna ett till, och ett till. Det är ju ett bra betyg.

Morden skildras detaljerat och en kollega på jobbet mäktade inte med de detaljerade morden. Visst blir det grafiskt detaljerat, men det för ju också med sig att det samtidigt blir spännande. Lägg där till några fiffiga vändningar i handlingen så konstaterar jag att Postcard Killers var en hyggligt spännande läsupplevelse. Inte något litterärt mästerverk, utan en skickligt uppbyggd thriller vars geografiska platser gör den spännande. Den hade tjänat på att ha mer utvecklade karaktärer, inte minst Jacob Kanon. Honom hade jag gärna vetat mer om. Nu har jag inte spoilat någonting, och känner du för att ta upp Liza Marklund igen så kan den här boken vara ett bra tidsfördriv. Du läser klart den på några dagar och som pendlingslitteratur är den klockren! Plus även för den senare pocketutgåven som har några sidor extramaterial om författarduon, sånt är alltid trevligt. När kommer filmen tro?

Postcard Killers får betyget 3,77 på Goodreads och det är väl i mitt tycke en aningen högt.

Läs mer om James Patterson på Piratförlaget.
Läs mer om Liza Marklund på Piratförlaget.
Text : Johan Åhlund – Foto : Piratförlaget